Ölandsvete

Gårdens Goda

Närproducerat frånIsgärde på Öland

Ölandsvetet

Kan köpas genom att beställa av Susanne Eriksdotter på telefon: 073-988 82 32, eller att köpa direkt från luckan på gården

Isgärde bygata 17B, 38695 FÄRJESTADEN, luckan är öppen dagligen.

Ölandsvete

Stenmalet Ölandsvete

Ölandsvete har en högre proteinhalt (motsvarande hönsägg) och flera näringsämnen än vanligt höstvete.

 

Innehållsdeklaration

. Aminosyror

- Mineraler; fosfor, kalium, kisel och magnesium.

- Vitaminer; B1, B2, B3

- Proteiner

 

Användningsområde:

Matbröd, Knäckebröd, Skorpor, Pannkakor, Paj, Panering mm.

 

Förvaras torrt i rumstemperatur.

 

KRAV

SE-EKO-04

EU-Jordbruk

 

 

2 kg 75 kr

3 kg 100 kr

Ölandsvete

Vi säljer till företag, kontakta oss för pris

Ölandsvete

Högre proteinhalt,

Flera näringsämnen

Ölandsvete

 

Stenmalet

Ölandsvete

Receptförslag

Ölandsskorpor:

 

2,5 dl mjölk

125 g margarin

1 paket jäst

1 tsk hjortronsalt

1 ägg

1 dl socker

½ tsk salt

2 tsk mald kardemumma

9 dl ölandsvete (alternativt hälften vetemjöl)

 

 

 

Historia:

Ölandsvete, Triticum aestivum, tillhör arten vetesläktet som hör till familjen gräs. Ölandsvete har sina rötter i orienten där de började odlas för cirka

10 000 år sedan. Med tiden utvecklades lokala sorter som anpassades till klimat och jordmån.

 

Ölandsvete är en gammal kultur sort, som är känd för sin smak och sina fina bakningsegenskaper. På grund av dess långa strå har den ett djupt rotsystem med bra förmåga att ta upp vatten, näring och mineraler. I vårat mjöl finns inga tillsatser och det är heller inte siktat vilket innebär att alla vitaminer och näringsämnen finns kvar

 

Receptförslag

Bondens Bröd:

 

50 g jäst

1,4 L ölandsvete

0,5 L mjölk

1 tsk salt

1 msk matolja/ 25 g margarin

0,5 dl honung/ 0,5 dl sirap.

 

Smula ner jästen i bunken och tillsätt uppvärmd mjölk (ca 37 grader). Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Bearbeta degen ca 10 minuter och låt den sedan jäsa 20 minuter. Dela degen i 4 delar och baka ut till 4 platta kakor. Låt degen jäsa ytterligare minst 20 minuter. Grädda 20 minuter i 200 grader.